06.09.16
Noslēgusies tiešraides vērošana no zaļās vārnas būra Ādažu poligonā

Augusta beigās noslēgusies tiešraides translācija no zaļās vārnas būra Ādažu poligonā. Lai gan šogad zaļās vārnas būrī neligzdoja, sezona, it īpaši tās sākumā, bija spraiga un interesantiem notikumiem pilna.

Tiešraides kamera zaļās vārnas būrī tika uzstādīta 5.aprīlī. Maija sākumā, vienlaicīgi ar tiešraides translācijas uzsākšanu, būrī apmetās mājas strazdu pāris. Tie uzbūvēja ligzdu un izdēja trīs olas. 14. maijā atlidoja pirmā zaļā vārna, kas tomēr būrī neapmetās, un turpmākie notikumi būrī attīstījās strauji.

Tajā pašā dienā būri apmeklēja tur pērn ligzdojusī mātīte (gredzens KX). Tai pievienojās svešs tēviņš - pateicoties nolasītajiem krāsainajiem gredzeniem (balts un sarkans), noskaidrots, ka tas bija 11 gadus vecs putns, vecākā Eiropā zināmā gredzenotā zaļā vārna. Zaļo vārnu pāris mājas strazdus bez ceremonijām “izlika no mājām” un gatavojās ligzdošanai. Taču 23. maijā negaidīti atgriezās zaļās vārnas tēviņš (gredzens AL), kas būrī saimniekoja pagājušajā gadā, un padzina otru tēviņu. Nākamajā dienā mātīte KX izdēja olu, bet tikko atlidojušais tēviņš AL to izmeta ārā. Pēc šī pavērsiena zaļās vārnas mātīte būri pameta un tajā vairs neatgriezās. Zaļās vārnas tēviņš AL atlikušo sezonas laiku – līdz pat augustam turpināja sargāt būri un regulāri to apmeklēja. Sekojot saviem instinktiem, tas nesa uz būri barību, it kā barotu savu ģimeni. Tomēr cita zaļās vārnas mātīte viņam diemžēl nepievienojās.

Tēviņš ar gredzenu AL, 25. maijs. Foto: Vērotāja, Dabasdati.lv forums

“Interesanti, ka būri sezonas laikā apmeklēja tik daudz citu zaļo vārnu – vismaz 14 dažādi putni, ko labi varēja konstatēt pēc kameras vērotāju nolasītajiem gredzeniem,” komentē projekta lauka darbu koordinatore Ieva Mārdega. “Zinām, ka tie bija neligzdojoši putni. Tās patiesībā ir skumjas ziņas, jo liecina, ka daudzas zaļās vārnas šogad uzturējās Pierīgā, bet neligzdoja, iespējams, barības trūkuma dēļ.” Ornitologa Edmunda Račinska dati par zaļo vārnu ligzdošanu liecina, ka šogad Pierīgā – Ādažu, Silakroga un Garkalnes apkārtnē - ligzdoja pavisam 15 pāri šo putnu un pēdējo piecu gadu laikā ligzdojošo pāru skaits sarūk. Salīdzinājumam – 2011. gadā Pierīgā ligzdoja vislielākais skaits - 25 pāri zaļo vārnu.

Tiešraides translācijas laikā zaļās vārnas būri apmeklēja arī citu sugu putni – gaigala, pupuķis, melnais mušķērājs, dzeltenā stērste. Tika novērota blakus zarā sēdoša rubeņa mātīte, un vakara tumšajā laikā varēja dzirdēt dziedam vakarlēpi. “Pupuķim zaļās vārnas būris ir piemērots ligzdošanai un tas šajā būrī vēsturiski arī ir ligzdojis. Savukārt gaigala šogad ligzdoja 2,5 km attālumā, līdzīgā zaļās vārnas būrī - tikai ar lielāku skreju,” komentē I. Mārdega.

Paldies visiem, kas šogad LIFE+ projekta “Putni Ādažos” interneta lapā sekoja līdzi norisēm zaļās vārnas ligzdā – dati liecina, ka maijā tie bijuši ap 6000 vērotāju. Īpašs paldies acīgajiem Dabasdati.lv foruma dalībniekiem! To piefiksētie vērojumi palīdz izprast zaļo vārnu uzvedību, vērtīgi ir nolasītie gredzeni un pamanītie zaļo vārnu barības objekti, kā arī citu sugu putni, kas apmeklēja būri. Paldies tiešraides atbalstītājiem - “Latnet” un “LMT Straume”.

Arī nākošgad LIFE+ projekts “Putni Ādažos” nodrošinās interneta tiešraidi no zaļās vārnas ligzdas Ādažu poligonā. Aicinām nezaudēt interesi un skatīties un piefiksēt notikumus arī turpmāk.

Dabasdati.lv forumā "Zaļās vārnas Ādažu poligonā, 2016" atradīsiet foruma dalībnieku ieskatu par norisēm zaļās vārnas būrī visas sezonas garumā.