02.05.16
Aicinām tiešraidē vērot zaļās vārnas ligzdošanu Ādažu militārajā poligonā

No pirmdienas, 2. maija, interneta tiešraidē iespējams sekot līdzi norisēm zaļās vārnas būrī Ādažu militārajā poligonā.

Zaļās vārnas no ziemošanas vietām Āfrikas dienvidos Latvijā atgriežas maija sākumā, olu dēšana parasti tiek sākta maija beigās. Jūnija otrajā pusē sāk šķilties pirmie mazuļi un apmēram jūlija vidū tie atstāj ligzdu.

Zaļā vārna. Foto: Ieva Mārdega

Ar tiešraides kameru aprīkotajā būrī zaļās vārnas ir ligzdojušas jau vairākus gadus pēc kārtas. Pagājušajā gadā šajā būrī izauga divi mazuļi. Tā kā zaļās vārnas mēdz būt uzticīgas ligzdvietām, pastāv liela iespēja, ka arī šogad tie paši putni atkal būrī sekmīgi ligzdos.

Zaļās vārnas Ādažu poligonā un tā tuvumā sāka ligzdot 2007. gadā, kad Latvijas Ornitoloģijas biedrība tur bija izvietojusi tām piemērotus būrus, jo dabisko ligzdvietu – melno dzilnu dobumu klajumu malās – trūkst. Pēc gredzenoto putnu novērojumiem ir zināms, ka zaļās vārnas uz poligonu pārcēlušās no Garkalnes mežu dabas lieguma. Kopš 2007. gada Ādažu militārajā poligonā un tā tuvumā ligzdojuši līdz septiņiem pāriem zaļo vārnu, pēdējos gados ap pieciem pāriem.

Interneta tiešraide no zaļās vārnas būra tiek nodrošināta Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra koordinētā LIFE+ projekta „Putni Ādažos” ietvaros, tā skatāma projekta mājas lapā www.putniadazos.lv un Latvijas Nacionālās bibliotēkas Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavā. Tiešraidi atbalsta “Latnet” un “LMT Straume”. Būrī novērojamās dabas norises iespējams komentēt portālā Dabasdati.lv.

Tiešraide Latvijas Nacionālās bibliotēkas Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavā. Foto: Ilze Ķuze

Tiešraides kamera zaļās vārnas būrī tika uzstādīta šā gada 5.aprīlī, to palīdzēja veikt Jānis Rudzītis no SIA "Rewind", Edmunds Račinskis no Latvijas Ornitoloģijas biedrības un VAMOIC Vides nodaļas darbinieki.