20.05.15
Vides diena pulcē ap 150 dalībnieku
19.maijā Ādažu poligonā norisinājās projekta "Putni Ādažos" rīkotā Vides diena, kurā jaunsargi, Sējas novada skolēni, militāro un dabas aizsardzības organizāciju pārstāvji iepazinās poligona dabas retumiem – zaļo vārnu un lielo mārsilu zilenīti.
 
Vides diena sniedza iespēju ielūkoties citkārt slēgtajā Ādažu poligona teritorijā un iepazīt tās neparasto vidi un dabas vērtības. Pasākuma laikā dabas un militārie eksperti iepazīstināja ar zaļās vārnas barošanās un ligzdošanas paradumiem, kā arī ar šā gada kukaini – lielo mārsilu zilenīti.
 
Pasākumā piedalījās 148 dalībnieki – jaunsargi no Degumniekiem, Rugājiem, Kazdangas, Skrundas, Nīkrāces, Bauskas un Baldones, Sējas pamatskolas skolēni, Latvijas Dabas muzeja dabas pulciņu dalībnieki un vadītāji, pārstāvji no Vides ministrijas, Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Aizsardzības ministrijas, kā arī žurnālisti.
 
Ar reto zaļo vārnu un tās dzīvesveidu iepazīstināja ornitologs Edmunds Račinskis, savukārt entomologs Kristaps Vilks rādīja un stāstīja par zaļās vārnas barības objektiem – lielajiem kukaiņiem – vabolēm un sienāžiem.  Latvijā ligzdo vien 25 pāri zaļo vārnu un vairāki no tiem – Ādažu militārajā poligonā. Poligona klajie, sausie virsāji ar reti augošiem kokiem ir piemērotas zaļo vārnu barošanās un ligzdošanas vietas. Pasākuma dalībnieki varēja arī aplūkot īpaši zaļajai vārnai izvietotos putnu būrus.
 
Entomologs Voldemārs Spuņģis iepazīstināja ar šā gada kukaini – lielo mārsilu zilenīti un tā neparasto dzīvesveidu. Retā tauriņa attīstībai būtiski nepieciešami gan mārsili, kuros barojas pieaugušie kukaiņi un jaunie kāpuri, gan skudras, kuru pūžņos parazitējot nobriest kāpurs vēlākās attīstības stadijās. Vides dienas dalībnieki varēja paši izmēģināt entomologa darbarīkus – kukaiņu ķeršanas tīkliņus, mēģinot notvert kukaiņus, noteikt tos un pēc tam atgriezt dabā.
 
Interesenti varēja aplūkot arī militāro tehniku.